New Year's Eve, Chengdu 2009 ©Ingrid Booz Morejohn
Chengdu is still sleeping like a baby as I write this. Not so a few hours ago, when the year culminated in a sea of exploding lights and deafening sounds. I love fireworks and this was probably my seventh or eighth Chinese New Year's celebration. Each one has been different and uniquely fun. Some were celebrated in mega-cities, some in the countryside, one even in a former air-raid shelter converted into a cheap hotel (The Black Coffee, for all you old Chengdoodlians, couldn't hear a thing down there!). Last night was on the 17th floor of our apartment building on a friend's rooftop terrace. Good view, good company and a cooperative city government that this year allowed fireworks to be let off anywhere in the city.
Many foreigners might suppose that the celebrations are over. Not so! Now follow fifteen days of fun, food and games, culminating in the Lantern Festival. I'm already stuffed...
Under denna årets absolut viktigaste helg finns många måsten – sådant man måste göra och sådant man inte ska göra. Dessa krav varierar från familj till familj och från landsdel till landsdel. Och glöm inte att säga Xinnian kuaile - Gott nytt år! - eller Gongxi facai - Lyckönskning och välgång! - till alla du möter. Är du på kantonesiska breddgrader heter det Kung hei fat choy!
Nyårsdagen: Vissa låter bli att äta kött denna dag och man får inte heller tvätta håret– då riskerar man att spola bort all god tur under året. Bruket av vassa föremål såsom saxar och knivar uppmuntras heller inte, med dessa kan man också klippa av det kommande årets tur. (Alla har redan klippt sig dagarna före nyåret för att vara extra fina och all mat har redan föreberetts). Man måste absolut avhålla sig från städning – annars kan man av misstag sopa ut det nya årets lycka och tur. (Det finns många tabun kring städning under nyårsdagarna. Städningen får återupptas den andra dagen men allt skräp och all smuts får bara lämna hemmet via bakdörren, om man nu har en sådan).
Man äter mängder av ”symbolmat”: lotusfrö – många barn, helst söner; ginkgo nötter – eftersom de ser ut som silverklimpar; hårmossa (en sorts alger som används i matlagning som tjockningsmedel) heter fa cai och rimmar på ” rikedom överskrids”; torkad doufu (tofu - sojabönsost) som rimmar på ”rikedom och lyckan uppfylls”; bambuskott på kinesiska låter som ”önskar att allt är bra”. Man äter inte gärna färsk doufu eftersom dess vita färg förknippas med död och olycka.
Dag 2: Tempelbesök och bön till förfäderna. Man är extra snäll mot hundar eftersom den andra dagen anses vara hundarnas födelsedag då alla hundar automatiskt blir ett år äldre! Det är faktiskt så att det nya årets första 10 dagar ägnas åt bondekulturens födelsedagar: första dagen är det kycklingens dag, andra dagen hundens, tredje dagen grisens, fjärde dagen ankans, boskapens den femte dagen och hästens den sjätte dagen och människans den sjunde dagen (se nedan). Ris och sädesslag kom på den åttonde dagen, frukt och grönsaker på den nionde dagen och till sist majs och korn på den tionde dagen!
Dag 3-4 : Svärsönerna besöker sina svärföräldrar.
Dag 5: Alla stannar hemma och välkomnar Rikedomens gud. Ingen går ut eftersom det anses föra med sig otur för alla parter.
Dag 6-10 : Man åker kors och tvärs mellan vänner och släktingar och umgås. Man avlägger tempelbesök för att be om god tur och hälsa.
Dag 7: Denna dag anses vara människans födelsedag – alla blir genast ett år äldre! Man äter Långa livet -nudlar och fisk för framgång, tur och långt liv.
Dag 9: Man ber till Jadekejsaren för att försäkra sig om att bara goda saker kommer under det nya året.
Dag 10-12 : Man bjuder vänner och släktingar på Nyårsbanketter.
Dag 13 : Man bör trappa ner på ätandet och konsumera enkla rätter såsom tunn risgröt och gröna grönsaker.
Dag 14 : Man förbereder sig inför Lyktfestivalen.
Dag 15 : Lyktfestivalen.
No comments:
Post a Comment