Sunday, October 19, 2008

Biblioteksutlåning och statistik - Resa till Kina

Glad nyhet - fick precis ett brev från Sveriges författarfond att min resehandbok Resa till Kina lånades 4570 gånger under 2007. Liten nedgång från 4674 lån 2006 men jag hoppas den har gått upp igen under OS-året 2008. Jag har inte riktigt kommit upp i Astrid Lindgrens lån (över 1 500 000 om året) men man ska inte vara otacksam. Tusen tack alla ni som lånade boken, nu finns två titlar till att ta hem. Jag hoppas att Kina-intresset sträcker sig även till dessa böcker och till denna blogg!
Resa till Kina var med som bokval i både Böckernas klubb och Månadens bok i maj 2006. Bland facklitteratur för vuxna kom den på 14:e plats som mest såld bok till biblioteken under 2006. Sedan utgivningen 2006  har den sålt i ca 10 000 ex. och är nu inne i sin andra upplaga som kom 2008 med uppdateringar och nya bilder. 

Recension i Bibliotekstjänst (BTJ) 2006: 
En guide till Kina och dess resmål såväl i Beijing som i andra delar av landet. Även om kinesisk mat och dryck, om konsthantverk och shopping samt praktiska tips inför resan. Förteckning över alla platser i Kina som finns på UNESCO:s världsarvslista. Omdöme Ingrid Booz Morejohn har mycket gedigna kunskaper om Kina. Därtill är hon en mycket skicklig fotograf och har bland annat dokumenterat landets alla världsarvsplatser. Hon har rest åtskilliga gånger till Kinas samtliga provinser och hon är väl insatt i kinesisk konst och historia samt språket. Beijing presenteras utförligt, därefter alla viktiga platser i östra och västra Kina, Inre Mongoliet, Sidenvägen samt Tibet. Alla sevärdheter beskrivs ingående med intresseväckande uppgifter om natur, tempel, moskéer, kyrkor (det finns många kristna) och utfärdsmål. Kina är ett land med många bottnar, vilket bland annat skildras i provinsernas olika matkulturer. Varje sida har utomordentligt vackra färgfoton; vart och ett är ett konstverk i sig. Boken kan läsas av alla Kinaresenärer för resa i grupp eller på egen hand. Alla som redan har varit där kan med stort nöje läsa denna bok. Praktiska råd finns, dock ej för inkvarteringar, vilket gör att denna bok är mer tidlös än andra aktuella reseguider. Register och litteraturhänvisningar ingår. - Birgitta Gren

No comments:

Post a Comment