Sunday, December 14, 2008

Recension i Kinaportalen av Kinesiska symboler

Här kommer en positiv recension av Kinesiska symboler från www.kinaportalen.se. Jag tar den med på bloggen trots recensentens stavfel, feluppfattningar och slarvig svenska. Tack för positiv entusiasm!

"Hur många gånger har jag inte undrat vad alla dessa bilder i Kina på fiskar, drakar, grisar och små barn har för mening och funktion! Förutom att vara vackra förstås. Såpass mycket har jag vetat, att de inte ENDAST är vackra. Fisken, har jag också hört, står för välstånd. Och drakarna som alltid står utanför bankbyggnader - är de någon slags skyddshelgon?

Nej draken - eller drakarna bör man säga, för det finns en massa sorter, inte minst drakbarn - är ett urgammalt kinesiskt sagodjur. En kombination (i sin vanligaste form) av kamel, hjort, hummer, tjur, ödla, groda, karp, tiger, val och örn!!
Och det är faktiskt inte draken som står utanför bankerna, utan en XIEZHI eller QILIN, andra sagodjur som tydligen är väldigt snäll, pigg och vegetarian.

Om sådan djur och en massa andra kinesiska symboler och deras historiska och semantiska ursprung (mycken symbolik kommer av likljudande tecken, såsom kåldomar, CAI, som låter som rike, CAI, och därför symboliserar rikedom), har jag nu haft möjlighet att läsa om i en ny fantastiskt välskriven och informativ bok.

"Kinesiska symboler" är skriven av Ingrid Booz Morejohn, som också skrivit "Res till Kina" och "På kinesiskt vis" (recenserad här), och är en mycket läsvärd liten skrift. Den är lättläst men samtidigt mycket givande och kan läsas av alla - både den som redan kan en hel del av Kina och den som skall dit på en kortare semester. Envar bör få stor behållning av dessa betraktelser.

Priset (161 sek hos Bokus) är också helt rimligt."

Fika! Laos


Min dotter frågade mig en gång vad jag egentligen har för hobby. När jag inte svarade med detsamma sa hon "dricka kaffe!" och nog hade hon rätt, en god kopp kaffe är något av det bästa jag vet. Gott kaffe kan man hitta både här och där men om man har lite längtan efter något svenskt och man samtidigt befinner sig långt borta i Laos vad gör man då? Fikar på Scandinavian Bakery så klart! Här finns både gott bröd, bullar, smörgåsar, baguetter, kanelbullar och småkakor men även gamla trotjänare som dammsugare, semlor och rulltårta. Mandelmassan görs på cashewnötter och i disken kan man även köpa svensk godis som gelé hallon och lakritssnören. Sune Wissmar från Järfälla heter mannen som öppnade bageriet (det första europeiska) i huvudstaden Vientiane 1994. För inte så länge sedan öppnades filialen i Luang Prabang och nyligen startade hans son Daniel Swedish Pizza and Baking House i Vientiane. Tillsammans har de 90 anställda, bara det ett beundransvärt och nyttigt sätt att hjälpa lokalbefolkningen med välbehövd sysselsättning och arbetstillfällen.  
När jag nyligen var i Luang Prabang med en grupp beställde jag en födelsedagstårta till Annica som fyllde 50 år samma dag vi anlände. Självklart dekorerades den mumsiga tårtan med en födelsedagsgris!

Adress: 
Scandinavian Bakery finns på 74/1 Phangkham Road i Vientiane (tel+856 21215199) och mitt i stan på Sissavong Road i Luang Prabang.

email: scandi@laopdr.com