Thursday, January 15, 2009

Kinarapport 2009: TIBET


Nr 1 - 2009

Håller på med en artikel och fotografier om Beijing-Lhasa tåget till nästa nummer av Kinarapport. Kinarapport är en tidning som ges ut av Svensk-kinesiska föreningen. Den kommer ut fyra gånger om året, den fjärde i form av en fin, inbunden bok. Ettan 2009 kommer att handla helt och hållet om Tibet, första gången (tror jag) föreningen har ett nummer enbart med detta tema. 

Jag rekommenderar alla som är intresserade av Kina att läsa tidningen vars innehåll är skriven av kinakännare. Innehållet är mycket rik, uppdaterat och varierat. Besök föreningens webbsida här

Fler fu-tecken!



All photos ©Ingrid Booz Morejohn

I dagens stressade Kina är de flesta "fu-tecken" massproducerade, den ena glittrigare än den andra men det finns otaliga exemplar av vackra handmålade. Jag ”samlar” på bilder på välgjorda, speciellt tilltalande, färglada eller eleganta fu-tecken. Den första är en av de mera vackra massproducerade exemplar. Den andra den mest fantasifulla jag har sett, på en privat gård i Lijiang, Yunnan och den sista återfinns på en tempelgård på Mengdingberget, Sichuan. 

Sagan bakom Fu-tecknets användning


©Ingrid Booz Morejohn

Seden att ha en lyckoamulett med fu-tecknet har funnits sedan ett par tusen år tillbaka, i syfte att hålla fattigdomen borta från hemmet. Från Mingdynastin (1368-1644) blev det populärt att klä ytterdörren med fu-tecknet. Sagan bakom seden är underhållande: Den första Mingkejsaren Zhu Yuanzhang (1328-1398) befann sig ute på landsinspektion klädd som en vanlig bonde för att kunna röra sig fritt. Han råkade på en folkmassa som gjorde sig lustig över en målning av en storfotad kvinna. Den lättstötte kejsaren tog detta som ett tecken på att folket skrattade åt hans hustru kejsarinnan eftersom hon – född fattig bondflicka – till skillnad från övriga adelskvinnor inte snörde sina fötter. Så fort han återvände till palatset beordrade han att åskådarna och konstnären skulle registreras och bestraffas med döden. Stadens oskyldiga skulle skiljas åt genom ett ditmålad fu-tecken på ytterdörren. Den godmodige kejsarinnan Ma fick nys om planerna och kvickt lät hon hela stadens befolkning måla fu på sina dörrar. Därmed blev tecknet ett lyckotecken som används än i dag.

Läs mer: Kinesiska symboler ©Ingrid Booz Morejohn, Forma Publishing

Kinesiska nyåret: Turen kommer till dig

Happiness has arrived! ©Ingrid Booz Morejohn

Vi fortsätter att prata om lycka, fu! Att sätta ett stort fu-tecken på ytterdörren är kanske den allra populäraste dörrutsmyckningen i Kina och snart kommer landets fu-tecken att få sin årliga ansiktslyftning på det kinesiska nyårets afton. Här på vår gata i Chengdu finns fler nyöppnade småbutiker som bara säljer nyårspynt. Lite lik vår svensk julgrans-torgförsäljning kommer dessa företag att stänga igen direkt efter (eller strax innan) nyåret. Men just nu är det bråda dagar och affärerna gör big business.
Planscher med detta turtecken är oftast målade med svart färg eller guldfärg på röd bakgrund. Tecknet inramas av en romb som ibland innesluts i en kvadrat. Planscherna hängs på hemmets eller gårdens ytterdörrar och i skyltfönster, på bilrutor, traktorer och kassaapparater. Det är ett färgglatt inslag i en ibland påver, grå vardag. Detta populära lyckotecken säkrar en obruten ström av välsignelser genom din dörr.
Som tillfällig besökare i Kina kanske man inte märker att tecknet ofta är faktiskt uppochner på porten eller dörren. Tecknet dao, ”att vända uppochner”, uttalas likadant som tecknet dao, anlända. Således bildar ett uppochner vänt fu ordleken fu dao le, ”turen har anlänt” eller ”turen följer med dig genom dörren”.  Välkommen in!

Läs mer: Kinesiska symboler ©Ingrid Booz Morejohn, Forma Publishing

Andeskärmar och FU: tecknet för lycka

Baoguang Temple, Xindu, Sichuan ©Ingrid Booz Morejohn

Vem behöver inte tur och lycka? I traditionellt kinesiskt tänkande tar man alla chanser man kan för att öka lyckan i sitt liv. Fu betyder inte bara lycka utan lika mycket tur, välsignelse och välstånd. För det anses givet att god tur oftast resulterar i större lycka. (Tur, fu, är också likljudande med ordet för rikedomar, fu, som skrivs med ett annat tecken). Fu-tecknet är ett vackert tecken, välformat och fylligt. Från början var det ett bildtecken som föreställde två händer som lyfter en kanna vin. Vinet var en gåva till gudarna som skulle skänka välsignelser. Med kinesiskans sätt att skriva med tecken kan man variera eller förstärka ett ords betydelse genom att ändra sättet att "kalligrafera" det. När således tecknet fu skrivs eller ritas med en rund, bullig form eller inuti en cirkel förmedlas budskapet av total eller fulländad lycka. Fu-tecknet är vanligt som utsmyckning vid ingången till tempel. Där ser man ofta folk som köar för att se om de kan närma sig muren och träffa tecknet med handen medan de blundar. Den som lyckas får lycka och välsignelse!

Läs mer Kinesiska symboler ©Ingrid Booz Morejohn, Forma Publishing

Teaching is exhausting!

Shanghai ©Ingrid Booz Morejohn

I spent the entire day teaching at QSI Chengdu, the school that my children go to. I'm giving short courses in "Photography" and "How to write a non-fiction book" and after three lessons and countless numbers of eager students and many questions I'm completely exhausted. How do teachers keep this up day after day?