Thursday, January 8, 2009

Kinesiska nyåret: Lycko- och skyddsfärgen rött


Men's underwear sold before the Chinese New Year ©Ingrid Booz Morejohn

Rött, rött, rött, överallt RÖTT! Rött är den dominerande färgen så här års kring kinesiska nyåret. Rött är lyckofärg nummer ett i Kina och anses bl a kunna motverka onda krafter då nyårsmonstret, Nian så kallad, skyr rött. "Rött", hong, på kinesiska, rimmar på "oändlig", yong. Därmed förmedlar röda saker oändligt god tur och positiva saker. 
I traditionellt tänkande är du speciellt känslig för angrepp utifrån, i synnerhet från Nianmonstret när "ditt" år i djurkretsen infaller och under hela det pågående året. Bästa sättet att skydda sig är att bära någonting rött under hela året med början nyårsafton då Nianmonstret är ute och spökar. Skyddsplagget kan vara någonting så litet som ett rött snöre runt handleden men ska helst vara någonting mer substantiell som röda strumpor och röda underkläder. Kineser anser att lyckofärgen rött inte bara ska skydda dig under året utan bringa dig tur och välsignelser och är helt enkelt det bästa sättet att börja året på. Inte konstigt att rött är kinesernas absoluta favorit färg!

Läs mer i böckerna: Kinesiska symboler och På kinesiskt vis, Ica bokförlag

Kinesiska nyåret: Oxens år 2009


Årets höjdpunkt här i Kina står snart för dörren - det kinesiska nyåret som i år kommer mycket tidigt. Det finns mycket att skriva om kinesiska nyåret och jag kommer att lägga upp många poster så det är lika bra att börja nu. Ute på stan har affärerna börjat förbereda för länge sedan, diskerna är fulla av godsaker och alla har börjat hänga upp sina röda lyktor osv. Varuhusjätten Carrefour här i Chengdu har till och med utökat sin vinavdelning med fyra gånger så mycket sortiment och flyttat den och hela snacksavdelningnen närmare utgången för att fånga kundernas uppmärksamhet - som om någon inte skulle märka att årets helg är på gång.

Djurkresten
Det sägs att det var över 4.500 år sedan som kineserna uppfann sin tideräkning. Enligt detta traditionella sätt att räkna är år 2009 egentligen år 4707! Den kinesiska kalendern är en rörlig kalender som följer månens cykler och i år infaller det nya årets första dag den 26:e januari (kinesiska nyåret infaller alltid någon gång mellan 21 januari och 19 februari). På den dagen övergår Råttans år i Oxens år. Att säga "oxens år" låter kanske lite märkligt. Men för en kines är detta bara ännu ett nytt år i en tolvårig cykel. Många kineser tror att djurtecknet man föds i bestämmer ens personlighet, precis som våra västerländska stjärntecken där vi delar upp året i 12 tecken, en per månad. Kineserna däremot avsätter ett helt år per tecken och det finns 12 djurtecken totalt.
Oxen är andra djuret i djurkretsen och det finns många legender kring detta. I en sägs det att Buddha bjöd alla djuren till en fest för att ta farväl när han skulle lämna jordelivet. Av någon anledning hörsammade bara tolv djur inbjudan. (Katten ville också följa med men råttan glömde att väcka honom på morgonen så han försov sig. Därför ingår inte katten i kalendern och därför är råttan och katten eviga fiender). Under färden till festen hoppade råttan på oxens rygg och åkte snålskjuts fram till mållinjen där han hoppade av rakt framför näsan på oxen och kom fram först och oxen på andra plats (den lata grisen kom sist). Detta beteende är ett typiskt exempel på råttans berömda klurighet och oxens tålmodige personlighet. Än idag anses en råtta och en oxe komma bra överens.

Hurdan är en oxe?
Buddha bestämde att vart år i den tolvåriga kretsen skulle döpas efter ett av djuren som kom till festen och att människan skulle ha lite av djurens personlighet som kännetecken för det år den föddes i. Alla djur äger dåliga och bra egenskaper. Sådeles är de som är födda i oxens år som oxar är: hårt arbetande, pålitliga och jordnära. Oxar är tysta och orädda, men när de trängs mot väggen kan de explodera i häftiga vredesutbrott. Envisa är de till tusen och dåliga i affärer. Tyvärr har de också otur i kärlek då de kan vara opålitliga och kräsna. Men de är födda med naturliga ledaregenskaper och är ämnade för stora saker (Barack Obama till exempel är en oxe och 2009 spås bli ett lysande år för honom). Andra blir till exempel ingenjörer, arkitekter eller konstnärer. Som partner och vän sägs oxen komma bäst överens med Ormen, Råttan och Tuppen.

Vem är oxe?
De som är födda från och med dessa datum: 1913/0206, 1925/0124, 1937/0211, 1949/0129, 1961/0215, 1973/0203, 1985/0220, 1997/0207 och 2009/0126. 

Hur blir oxens år?
Precis som det förutspåddes var 2008 Råttans år mycket turbulent i Kina med naturkastrofer och andra utmaningar. Enligt kinesiska spåmän blir oxens år ett år som "städar upp efter allt klotter, skräp och avfall som råttan har dragit in under året. Man ska inte underskatta oxens saktmodighet utan förvänta sig stora saker av dess förmåga att leda oss ur de många kriserna som verkar ha hopat sig under året.  Oxåret kommer att jobba hårt och konsekvent för att göra ordning av oordning och ställa det mesta till rätta mot årets slut." 

Underförstått: Det kommer att gå vägen men inte utan MYCKET slit och hårt arbete under året. Efter de senaste månadernas katastrofnyheter har det säkert inte undgått någon att det gäller att dra åt livremmen under 2009!

Läs mer i böckerna: Kinesiska symboler och På kinesiskt vis, Ica bokförlag