Sunday, December 14, 2008

Recension i Kinaportalen av Kinesiska symboler

Här kommer en positiv recension av Kinesiska symboler från www.kinaportalen.se. Jag tar den med på bloggen trots recensentens stavfel, feluppfattningar och slarvig svenska. Tack för positiv entusiasm!

"Hur många gånger har jag inte undrat vad alla dessa bilder i Kina på fiskar, drakar, grisar och små barn har för mening och funktion! Förutom att vara vackra förstås. Såpass mycket har jag vetat, att de inte ENDAST är vackra. Fisken, har jag också hört, står för välstånd. Och drakarna som alltid står utanför bankbyggnader - är de någon slags skyddshelgon?

Nej draken - eller drakarna bör man säga, för det finns en massa sorter, inte minst drakbarn - är ett urgammalt kinesiskt sagodjur. En kombination (i sin vanligaste form) av kamel, hjort, hummer, tjur, ödla, groda, karp, tiger, val och örn!!
Och det är faktiskt inte draken som står utanför bankerna, utan en XIEZHI eller QILIN, andra sagodjur som tydligen är väldigt snäll, pigg och vegetarian.

Om sådan djur och en massa andra kinesiska symboler och deras historiska och semantiska ursprung (mycken symbolik kommer av likljudande tecken, såsom kåldomar, CAI, som låter som rike, CAI, och därför symboliserar rikedom), har jag nu haft möjlighet att läsa om i en ny fantastiskt välskriven och informativ bok.

"Kinesiska symboler" är skriven av Ingrid Booz Morejohn, som också skrivit "Res till Kina" och "På kinesiskt vis" (recenserad här), och är en mycket läsvärd liten skrift. Den är lättläst men samtidigt mycket givande och kan läsas av alla - både den som redan kan en hel del av Kina och den som skall dit på en kortare semester. Envar bör få stor behållning av dessa betraktelser.

Priset (161 sek hos Bokus) är också helt rimligt."

No comments:

Post a Comment