Thursday, January 15, 2009

Kinesiska nyåret: Turen kommer till dig

Happiness has arrived! ©Ingrid Booz Morejohn

Vi fortsätter att prata om lycka, fu! Att sätta ett stort fu-tecken på ytterdörren är kanske den allra populäraste dörrutsmyckningen i Kina och snart kommer landets fu-tecken att få sin årliga ansiktslyftning på det kinesiska nyårets afton. Här på vår gata i Chengdu finns fler nyöppnade småbutiker som bara säljer nyårspynt. Lite lik vår svensk julgrans-torgförsäljning kommer dessa företag att stänga igen direkt efter (eller strax innan) nyåret. Men just nu är det bråda dagar och affärerna gör big business.
Planscher med detta turtecken är oftast målade med svart färg eller guldfärg på röd bakgrund. Tecknet inramas av en romb som ibland innesluts i en kvadrat. Planscherna hängs på hemmets eller gårdens ytterdörrar och i skyltfönster, på bilrutor, traktorer och kassaapparater. Det är ett färgglatt inslag i en ibland påver, grå vardag. Detta populära lyckotecken säkrar en obruten ström av välsignelser genom din dörr.
Som tillfällig besökare i Kina kanske man inte märker att tecknet ofta är faktiskt uppochner på porten eller dörren. Tecknet dao, ”att vända uppochner”, uttalas likadant som tecknet dao, anlända. Således bildar ett uppochner vänt fu ordleken fu dao le, ”turen har anlänt” eller ”turen följer med dig genom dörren”.  Välkommen in!

Läs mer: Kinesiska symboler ©Ingrid Booz Morejohn, Forma Publishing

No comments:

Post a Comment